achtergrond

Wat is Spruit!Buiten?

Spruit!Buiten creëert belevingen voor kinderen van 7 t/m 12 jaar rondom de herkomst van en het bereiden van voedsel door het geven van kookworkshops.

Zo’n workshop is méér dan een kookles, het is een totaalervaring. Eerst oogsten we samen met de kinderen, zowel geteelde gewassen als wilde planten. Dan maken we er – liefst buiten, vlakbij de herkomst van de ingrediënten – meteen een (klein) gerecht mee. Het in de kookworkshop gemaakte gerecht gaat vervolgens met het recept mee naar huis.

Door ons eten zijn we letterlijk verbonden met ‘de natuur’ en wat we in ons lichaam stoppen doet ertoe. Ons lichaam is ook natuur…. Als bij kinderen dit bewustzijn al ontspruit zijn wij ervan overtuigd dat ze later bewustere keuzes maken voor het welzijn van hun eigen lichaam. En bewustere keuzes t.a.v. de herkomst van voedsel. Kinderen vinden over het algemeen wat ze zélf oogsten en maken heel lekker. Ook als ze eerst denken het niet te lusten. Vaak gaan ze er thuis nog eens mee aan de slag, met hun ouders. Dat is mooi, want we willen met onze workshops vooral ook inspireren kinderen meer te betrekken bij het maken van ‘echt’ eten.

Ons ideaalbeeld is dat er een beweging op gang komt waarin dit veel meer gebeurt. Met z`n allen een gezonde en duurzame omgeving voor kinderen creëren: in gezinnen, op school, in de wijk, op de bso. Waarin ze wordt voorgeleefd hoe ze bewuste keuzes kunnen maken in wat ze eten.

Voorop staat bij Spruit!Buiten steeds het scheppen van plezier in en het krijgen van voldoening van het zelf klaarmaken van echt én lekker eten!